העובדות מראות כי בתוך עולם הרשלנות הרפואית, התביעות הנפוצות ביותר הן תביעות הקשורות להריון וללידה. תביעות אלה מתכתבות עם הסיוט הגדול ביותר של כל אדם, והוא נזק הנגרם במהלך תקופת ההריון או הלידה לאם המיועדת, לעובר או לוולד. לא מעט דברים עלולים להשתבש לאורך הדרך, אבל יש מקרים בהם הנזק נגרם עקב התנהלות מרושלת ואינה מקצועית של הגורמים הרפואיים.
רשלנות רפואית במעקב הריון עונה על ההגדרה הזו. צריך לשאול מהם המקרים המוגדרים כרשלנות מהבחינה הזו, באילו מצבים ניתן לתבוע וכיצד ניתן לעשות זאת. המאמר הבא יספק לכם את התשובות לשאלות העיקריות.
הקשר שבין רשלנות רפואית למעקב
מעקב הריון הוא חלק מרכזי מאוד בתהליך שעוברת האישה ההרה במהלך החודשים המרגשים אך המלחיצים האלה שלאחר הלידה. מטרת המעקב, כפי שניתן להסיק משמו, היא לוודא שהכל כשורה מבחינת התפתחות הלידה, מצבו של העובר וכן המצב הרפואי של האם. לאורך התקופה נערכות בדיקות מעקב שונות – בדיקות דם, אולטרה סאונד וכדומה – אשר אמורות לאתר כשלים או פגמים אפשריים. מיותר לציין שהאבחון המדויק הזה יכול למנוע נזקים אדירים ואף להציל חיים, הן בכל הנוגע לאם והן במקרה של העוברים עצמם.
במצב של רשלנות רפואית, הרופא האחראי עלול לפספס או לנתח באופן שאינו מדויק ממצאים העולים מבדיקות המעקב, הן אצל האם והן אצל העובר. חוסר האבחון הנכון עלול להביא למניעת טיפולים שהיו יכולים לשפר את המצב. כמו כן נקודת המוצא היא שישנם מצבים אשר ההתוודעות אליהם עשויה להפוך ללגיטימיות שאלות על עצם ההמשך ההריון אצל חלק מהנשים. אם מום רציני אינו מתגלה, האישה לא מקבלת את האפשרות להחליט מה לעשות.
תרחיש אפשרי אחר של רשלנות הוא אי הפנייה של האישה לבדיקות שאמורות להתבצע בהתחשב במאפיינים העיקריים שלה או של הלידה המתקרבת.
התנאים לקיומה של רשלנות רפואית
רשלנות רפואית במעקב ההריון מצריכה קיום של שלושה תנאים על מנת שתביעות המוגשות בתחום תוכלנה להתקבל. התנאי הראשון, אליו התייחסנו מעלה, הוא עצם ההתנהלות הרשלנית מצד הרופא, האחות או כל גורם אחר הרלוונטי להליך המעקב. במקרה הזה בוחנים את מה שנעשה בפועל אל מול "מבחן הרופא הסביר", ומנסים לקבוע האם בהתחשב במאפיינים הספציפיים של המקרה והפרוטוקול הרפואי היה מקום להתנהל אחרת.
לאחר מכן יש לבחון את הנזק שנגרם בפועל לאם, לעובר או לשניהם גם יחד: החל מפגיעות שהצריכו הוצאות מוגדרות עבור הטיפולים ועד לאסונות של ממש דוגמת הפלה או מום כלשהו. את כל אלה ניתן לכמת גם מבחינה כלכלית, על פי היקף הנזק, ההוצאות וכדומה. לא פעם מדובר בסכומים גבוהים, שעשויים להגיע גם למאות אלפי ולמיליוני שקלים.
לבסוף, נדרשת הוכחה שהנזק שנגרם הוא כתוצאה ישירה מהרשלנות, ולא עקב כל גורם מתערב אחר. בהריון עלולים הרי להשתבש דברים רבים, לפעמים בלי שאפשר לתלות זאת באחריות הגורמים הרפואיים.