OCD: על התופעה – והאם היא יכולה להפוך לנכות?

OCD

רבים סובלים מהפרעת OCD, אך אצל הרוב הגדול ההפרעה אינה חמורה. כאשר אומרים על אדם שהוא סובל מהפרעת OCD, הכוונה היא שאותו אדם סובל מהפרעה טורדנית כפייתית. מדובר בהפרעה נפשית שבאה לידי ביטוי בשני מישורים מקבילים. הבעיה מתרחשת בממד הקוגניטיבי (מחשבות טורדניות לצד תחושת חרדה) ובממד ההתנהגותי (פעילות כפייתית שנוטה לחזור על עצמה מתוך מטרה לא מודעת להרגיע את תחושות החרדה). פה ראוי לציין שתי עובדות חשובות: במקרים מסוימים התופעה עשויה להיתפס כנכות, ובהחלט ניתן להעניק לה טיפול מסייע. לרשותכם מידע חשוב בנושא:

גילאים טריגרים וטיפול מסייע

אם נבחן את הנתונים, נמצא שבין 2 ל-4 אחוזים מסך הילדים לוקים בהפרעת OCD. הרוב לוקים בהפרעה לאחר גיל 19, אך גם לפני גיל 14 ניתן לסבול מכך. במקרים כאלו מומלץ לטפל כבר בגיל הזה, בגיל הצעיר, כאשר טיפול CBT והדרכת הורים בהחלט עשוי להתגלות כפתרון יעל ואקטיבי שייגדע את החרפת הבעיה טרם הכניסה לגיל הבגרות. פה נציין ששלב זיהוי הטריגר חשוב ביותר והסיבות לתופעה רבות ומגוונות. הטריגר יכול להיות גנטי ובאותה מידה היעדר ביטחון עצמי. מכאן שאם ילדים מראים סימני פאניקה משמעותיים ותמידיים מסיבות חסרות אחיזה במציאות, או אם הילד נוהג לבצע טקסים שחוזרים על עצמם כדי לטפל במוקד חרדתי, הרי שיש להיות ערניים, ובמקרה הצורך לערוך בירור מקצועי ולהתחיל במתן טיפול מסייע.

תהליך ההכרה כבעל נכות נפשית

לעיתים הבעיה מציקה רק במישור החברתי ומבחינת תחושת הביטחון העצמי, אך אם התופעה ממש משבשת את שגרת החיים ואם התופעה נמשכת לאורך תקופה ארוכה, הרי שאז ייתכן שאותו אדם יוגדר כסובל מנכות נפשית, במיוחד עם ההפרעה מונעת לעבוד ולהתפרנס. אדם שמשיג הכרה כבעל נכות נפשית זוכה בקצבת נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי. עם זאת, אין מדובר בתהליך קצר ופשוט. בעת בדיקת הזכאות, נהוג לבחון את הנתונים הבאים: החומרה של התסמינים, הפגיעה בכושר העבודה, התמורה של הטיפולים, תדירות התופעות הנלוות ואופי התפקוד החברתי והנפשי. עוד נציין שאופי ניהול התביעה נחשב יחסית מורכב. לא רק שקיימים מגוון פרמטרים שמשפיעים על האבחון, אלא גם יש צורך להציג מגוון מסמכים רפואיים, ואם ניתן, גם תיעוד תרופתי.

הגשת ערעור והטבות נוספות

לרוב תופעת OCD אינה מזכה ביותר מ-70% נכות (על קביעת אחוזי הנכות אפשר לקרוא באתר של ביטוח לאומי) וכיוון שההפרעה באה לידי ביטוי באופן מאוד שונה בין אדם אחד לשני, האבחון נחשב מאוד מדוקדק ולא ניתן לבצע השוואה בין שני מקרים שונים. עוד נציין שאם חושבים שחלה טעות, אם לא אושר תשלום רטרואקטיבי, או אם הגמלה שאושרה היא רק זמנית, טוב לדעת שניתן להגיש ערעור, אך רק עד כ90 יום, מיום קבלת ההחלטה. כמו כן, לצד קצבה חודשית, עשויות להגיע הטבות נוספות, אם מדובר בילד נכה בגין OCD. הטבות כגון הנחה בארנונה, יכולת להיעדר מהעבודה כ18 ימים בשנה על חשבון ימי מחלה ויכולת להיעדר עד כ52 שעות בשנה מהעבודה מבלי שיתבצע ניכוי מהשכר, מתן הלוואה לרכישת דירה (לחסרי דירה), מימון של סייעת לגן ולבית הספר, הטבות בקליטה למעונות יום שיקומיים וכדומה.

שיטות טיפול

ציינו שבמקרים מסוימים ניתן לטפל בתופעה, ואף ציינו לטובה את שיטת הטיפול CBT. פה ראוי לציין שיש שיטות טיפול נוספות. כך למשל גם טיפול פסיכולוגי עשוי לסייע וגם טיפול תרופתי וחפיפת בני המשפחה והגורמים המחנכים. הרעיון הוא לעבור אבחון מקצועי ולמצוא את שיטת הטיפול הנכונה ביותר, כאשר נקודת הבסיס היא עצם הידיעה שאכן ניתן לסייע. בהצלחה!

כתבות
נוספות

רשלנות רפואית בניתוחי חזה

רשלנות רפואית לאחר ניתוח חזה

ניתוח חזה הוא מהנפוצים בעולם הניתוחים כיום. מדי שנה עוברות אלפי נשים ניתוחי חזה על סוגיהם בישראל – הגדלת חזה, הרמת חזה או הקטנת חזה

רשלנות רפואית בטיפול שיניים

רשלנות רפואית בטיפולי שיניים

כל אחת ואחת מאיתנו נזקק בעבר וסביר מאוד להניח עוד יזדקק בעתיד לטיפולי שיניים. קיימת קשת רחבה של טיפולים, אשר ניתנים לאנשים בכל גיל ובכל

רשלנות רפואית בטיפולי פוריות

רשלנות רפואית בטיפולי פוריות

מדינת ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בעולם כולו בתחום טיפולי הפוריות. מדי שנה עוברים לא מעט זוגות טיפולים שמטרתן היא אחת – לסייע להם להיקלט

נגישות