תאמינו או לא, אבל חלב אם הוא ממש סופר פוד טבעי שהטבע יצר במיוחד בשביל תינוקות. הוא לא סתם חלב, אלא יש בו בדיוק את כל מה שתינוק צריך כדי להתפתח, לגדול ולהיות בריא, והוא אפילו משתנה ומתאים את עצמו לצרכים המשתנים של התינוק ככל שהוא גדל. אז, האם הנקה זה בריא? בואו לגלות למה הנקה היא הרבה יותר ממה שחשבתן!
למה כדאי להניק את התינוק?
חלב אם הוא המזון המושלם לתינוק, הוא מותאם בדיוק לצרכים שלו ומשתנה איתו ככל שהוא גדל, ואפשר להניק או לשאוב עם משאבת חלב בבל טרי ולתת לתינוק. החלב מכיל את כל מה שהתינוק צריך: אנזימים, נוגדנים, הורמונים וחומרים מזינים שחיוניים להתפתחות שלו. מעבר ליתרונות התזונתיים, יש להנקה גם השפעות חיוביות רבות על הבריאות וההתפתחות של התינוק.
חיזוק מערכת החיסון והגנה מפני מחלות
היתרון הבולט של חלב אם הוא הנוגדנים והתאים החיים שנמצאים בו. הם עוזרים לחזק את המערכת החיסונית של התינוק ומגנים עליו ממחלות שונות. תינוקות שיונקים חולים פחות בדלקות אוזניים, מחלות נשימה ושלשולים בהשוואה לתינוקות שמקבלים תמ"ל (תחליף חלב אם), וההשפעה החיובית של ההנקה נמשכת הרבה אחרי הגמילה, וילדים שינקו נוטים פחות לפתח אלרגיות, אסתמה ומחלות אוטואימוניות כשהם גדלים.
התפתחות שכלית ורגשית
הנקה משפיעה לטובה גם על ההתפתחות של המוח ועל היכולות השכליות של התינוק. יותר מכך, הקרבה והמגע בזמן ההנקה עוזרים להתפתחות הרגשית שלו ולבניית הקשר עם האם, כך שעצם פעולת היניקה מרגיעה את התינוק ועוזרת לו להתמודד טוב יותר עם מצבי לחץ.
הפחתת הסיכון לבעיות בריאות
תינוקות שיונקים נמצאים בסיכון נמוך יותר להשמנה, סוכרת סוג 2 ואנמיה. ההנקה אפילו מפחיתה את הסיכון למוות בעריסה (SIDS), והתועלת הגדולה ביותר מגיעה כשהתינוק יונק באופן בלעדי בששת החודשים הראשונים, ואף ממשיך לינוק לצד אוכל מוצק עד גיל שנה או יותר.
היתרונות של הנקה לאימהות
כשמדברים על הנקה, בדרך כלל חושבים על התועלת לתינוק. אבל האמת היא שגם לאימהות יש המון יתרונות מההנקה! היא עוזרת לגוף לחזור למשקל שהיה לפני ההיריון, מפחיתה סיכונים בריאותיים ונותנת תחושת סיפוק מדהימה.
הפחתת הסיכון לסרטן השד והשחלות
נשים מיניקות מוגנות יותר מפני סרטן השד וסרטן השחלות, ומעניין לדעת שככל שהאישה מיניקה יותר זמן, כך ההגנה גדלה, והיא קורית בעיקר בגלל השינויים בהורמונים שמתרחשים בגוף בזמן ההנקה, וגם בגלל איך שההנקה משפיעה על הרקמה בשד.
התאוששות טובה יותר אחרי הלידה
ההנקה גורמת לרחם להתכווץ ולחזור למצב הרגיל שלו, מה שמוריד את הדימום אחרי הלידה ואת הסיכון לאנמיה. ההורמונים שמשתחררים בזמן ההנקה עוזרים לגוף להתאושש מהר יותר, משפרים את מצב הרוח, ואפילו מורידים את הסיכון לדיכאון אחרי לידה שנשים עלולות לסבול ממנו.
חיבור מיוחד עם התינוק
הקטע הרגשי בהנקה הוא משהו מיוחד לא רק לתינוק, אלא גם לאימא המיניקה. הזמן הקרוב והאינטימי הזה יוצר קשר מדהים, וכשאימא רואה איך התינוק שלה גדל ומתפתח בזכות החלב שלה, היא מקבלת תחושת ביטחון ביכולות שלה כאימא, והחיבור הזה הוא הבסיס לקשר חזק שימשיך עוד הרבה שנים.
הקשיים בהנקה ודרכי ההתמודדות
נכון, הנקה היא דבר מדהים, אבל בכנות היא לא תמיד פשוטה. רוב האימהות נתקלות בקשיים בדרך שהם טבעיים לחלוטין. הטוב הוא שאפשר להתגבר על רוב הבעיות עם קצת עזרה וידע. אז, הינה מה שחשוב לדעת.
כאבים וסדקים בפטמות
נורמלי להרגיש קצת אי נוחות בהתחלה, אבל אם כואב ממש או נוצרים פצעים, כנראה שמשהו לא בסדר בתנוחת היניקה של התינוק. חשוב לוודא שהתינוק פותח את הפה ממש רחב ושהשפתיים שלו רחוקות מבסיס הפטמה, והכי טוב יהיה לפנות ליועצת הנקה שתראה איך התינוק יונק ושתעזור לשפר את התנוחה. בינתיים, אפשר להקל על הכאב עם קרם לנולין או שמן שקדים טהור אחרי כל הנקה.
דלקות בשד
דלקת בשד יכולה להיות ממש לא נעימה, אבל אין סיבה להפסיק להיניק בגללה. הטיפול כולל מנוחה, שתייה מרובה, ולפעמים, צריך גם אנטיביוטיקה אם יש זיהום. חשוב להמשיך להיניק הרבה ולרוקן את השד טוב כדי שהמצב לא יחמיר. בדרך כלל, הדלקת עוברת תוך כמה ימים עם טיפול נכון.
תמיכה וסיוע
אף אחת לא צריכה לעבור את ההנקה לבד. חשוב שיהיה מעגל תמיכה כמו משפחה, חברות שגם מיניקות או אנשי מקצוע כמו יועצות הנקה ואחיות של טיפת חלב, כי הם יכולים לתת טיפים מעולים ותמיכה כשצריך. יש גם קבוצות תמיכה והמון פורומים באינטרנט שאפשר להתייעץ בהם ולשתף חוויות. העיקר לזכור שאתן לא לבד בחוויה.
לסיכום
יש סיבה טובה למה כולם ממליצים על הנקה, והיא שהנקה טובה גם לתינוק וגם לאימא. חלב האם מכיל בדיוק את כל מה שהקטנצ'יק צריך כדי להתפתח בצורה בריאה, והוא גם מחזק את המערכת החיסונית שלו ומגן עליו ממחלות. נכון, לפעמים יש קשיים בדרך, כמו כאבים או דלקות, אבל עם קצת עזרה מהסביבה ומאנשי מקצוע אפשר להתגבר על רוב הבעיות ולהפוך את חוויית ההנקה למשהו מדהים שמחבר בין האימא לבין תינוק.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.